Terug naar overzicht

Kapitaal op Maat

Kapitaal op Maat is een crowdfunding platform, dat financiering mogelijk maakt voor zowel starters als gevestigde ondernemers. Via het platform kunnen ondernemers hun plannen presenteren aan investeerders. Investeerders maken vervolgens financiering van de zakelijke lening mogelijk.

Start met een zakelijke lening te vergelijken door op onderstaande knop te klikken.

Zakelijke lening aanvragen

Over Kapitaal op Maat

Kapitaal op Maat is opgericht in 2013. Sindsdien heeft het platform meerdere ontwikkelingen doorgemaakt. Zo is in 2018 het bedrijf overgenomen door nieuw management en werd in 2022 de Europese vergunning voor Crowdfunding Service Provider (ECSPR) behaald.

Om investeerders meer zekerheden te bieden werd de Stichting Zekerheden Kapitaal op Maat opgericht. Deze organisatie heeft als taak om bij problemen zoals betalingsachterstanden de belangen van de investeerders te vertegenwoordigen. De stichting zal in het ergste geval verantwoordelijk zijn voor het uitwinnen van borgstellingen.

Voor investeerders lijkt Kapitaal op Maat een veilige keuze. Maar hoe zit dat met ondernemers op zoek naar een zakelijke lening? Lees daarover meer in deze recensie.

Specificaties

Zakelijk krediet grootteVan € 25.000,- tot € 2.500.000,-
Minimale jaaromzetGeen eisen
Looptijd6 maanden tot 10 jaar
DebetrenteVan 4 – 9%
Extra kostenEenmalig € 395,- afsluitkosten
Succesfee van minimaal 3% met een minimum van € 2.000 euro
€ 350,- exclusief btw om het project te publiceren
extra administratieve kosten (€ 0,25 per investeerder per termijn)
Goedkeuring aanvraagBinnen 2 werkdagen
Zichtbaar op websiteBinnen 5 werkdagen
Jaarrekening nodig?Ja

Een zakelijke lening bij Kapitaal op Maat

Bij Kapitaal op Maat kun je financiering krijgen van € 25.000 tot € 2,5 miljoen. Financieringen zijn zowel als lineaire leningen als annuïtaire leningen mogelijk. De lening heeft een looptijd van minstens 6 maanden en hoogstens 10 jaar.

Wat voor jou een zakelijke lening is, is tegelijkertijd voor investeerders een project. Een financieringsaanvraag wordt op het platform geplaatst, waarna particuliere en zakelijke investeerders via een persoonlijke account geld kunnen overmaken. Je kunt ervoor kiezen om de financieringsaanvraag eerst in besloten kring te publiceren, zodat investeerders in jouw persoonlijk netwerk eerder de kans krijgen om een financiële samenwerking met je aan te gaan.

Om als project op het platform van Kapitaal op Maat te mogen staan, zal je eerst een beoordelingsproces moeten doorlopen. Tijdens dit proces wordt onder andere bepaald in welke risicoklasse jouw project zal vallen. De risicoklasse heeft direct invloed op de rente die in rekening wordt gebracht.

Zakelijke lening aanvragen bij Kapitaal op Maat

Een zakelijke lening aanvragen bij een crowdfunding platform heeft meer voeten in de aarde dan bij een traditionele kredietverstrekker. Dit zijn de stappen die nodig zijn om financiering via Kapitaal op Maat te verkrijgen:

1. Account aanmaken

Het aanvragen van zakelijke financiering begint met een creëren van een account op het platform van Kapitaal op Maar. Naast de gegevens van jouw bedrijf zoals de rechtsvorm geef je ook een recent BKR-rapport.

2. Ondernemingsplan uploaden

Het is voor het succes van je aanvraag van groot belang dat een helder ondernemingsplan wordt gepubliceerd. Als investeerders een goed beeld krijgen bij wat jouw plannen zijn, is de kans groter dat jouw financiering mogelijk wordt gemaakt. Daarnaast wordt het ondernemingsplan ook getoetst door experts van Kapitaal op Maat. Mede op basis van jouw plan wordt het rentepercentage bepaald.

3. Toetsing door Kapitaal op Maat

Kapitaal op Maat is erg grondig in het beoordelen van leningaanvragen. Ten eerste wordt gekeken naar de status bij het BKR. Een negatieve status is direct een reden om de aanvraag af te wijzen. Verder wordt gekeken naar de staat van jouw onderneming zoals de solvabiliteit en rentabiliteit, jouw ervaring als ondernemer, je zogeheten “betaalmoraal” en het risicoprofiel.

Deze intensieve beoordelingsronde is niet geheel vrijblijvend. Er wordt hiervoor eenmalig € 395 in rekening gebracht.

4. Investeringsronde

Als jouw financieringsaanvraag is goedgekeurd door Kapitaal op Maar, wordt deze als project op de site geplaatst. Nu vindt eigenlijk de daadwerkelijke financiering plaats. Je hebt 60 dagen de tijd om genoeg investeerders te vinden om aan jouw lening te voldoen.

Net als de toetsing is de plaatsing van jouw project niet zonder kosten. Er wordt eenmalig voor € 350 aan publicatiekosten in rekening gebracht. Daar staat tegenover dat Kapitaal op Maat actief meehelpt om jouw project tot een succes te maken.

Naast de publicatiekosten moet bij een succesvolle crowdfundcampagne ook een zogeheten succesfee worden betaald. Dit is 2% van het totale leenbedrag, met een minimum van € 2000. De succesfee wordt ingehouden op de lening als deze op de bankrekening wordt bijgeschreven.

5. Overschrijving en aflossing

Als de investeringsronde met succes is behaald wordt het bedrag op de zakelijke rekening bijgeschreven. Vanaf dat moment wordt er aan de hand van de afgesproken voorwaarden terugbetaald. Naast de rente en aflossing wordt per maand administratieve kosten in rekening gebracht. Dit is € 0,25 per investeerder.

Bij Kapitaal op Maat moet je je eerst (gratis) registreren om een projectvoorstel in te kunnen dienen.

Afwijzing van jouw leenaanvraag

Naast een negatieve status bij het BKR zijn er ook andere redenen waarom Kapitaal op Maat op voorhand aanvragen af kan wijzen. Kapitaal op Maat geeft zelf aan hier vrij streng in te zijn. Ongeveer 7 op de 10 aanvragen halen het niet tot aan het platform. Daar staat echter tegenover dat gepubliceerde projecten een succesrate hebben van 90%.

De redenen voor afwijzing zijn als volgt:

  • Negatieve registratie bij het BKR.
  • Een te hoog risico volgens de toetsing van de experts van Kapitaal op Maat. Vaak ligt dit aan een ondernemingsplan dat niet voldoende is uitgewerkt.
  • Een hoog risico zonder mogelijkheden voor voldoende hoofdelijke aansprakelijkheid of borgstelling.
  • Een ondernemer die de financiering van plan is te gebruiken voor andere doeleinden dan is aangegeven in het ondernemersplan.

De voor- en nadelen van Kapitaal op Maat

Financiering via een crowdfunding platform leidt tot iets wat door Kapitaal op Maat ook wel bankvrij financieren wordt genoemd. Waar banken terughoudend kunnen zijn met het financieren van ambitieuze plannen, zijn investeerdersgroepen bij het juiste plan wel bereid om te helpen. Maar wat zijn de haken en ogen waar je op moet letten? We noemen de voor- en nadelen.

Voordelen

  • Bij een crowdfunding platform is sprake van bankvrije financiering. Dit betekent in de praktijk de rente lager uit kan vallen en dat je niet afhankelijk bent van een terughoudende instelling van grote kredietverstrekkers.
  • Hoewel er extra kosten in rekening worden gebracht, helpt Kapitaal op Maat je ook op weg. Er worden tips gegeven om je ondernemingsplan zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. Bovendien zorgt een groot platform er bij voorbaat voor dat jouw onderneming meer naamsbekendheid krijgt.

Nadelen

  • Kapitaal op Maat is streng op de projecten die op het platform aan de slag mogen. Een negatieve status bij het BKR is reden genoeg voor een afwijzing.
  • Bij het proces voor aanmelding komen extra kosten kijken. De beoordeling alleen al kost € 395, dat niet zal worden teruggestort als de aanvraag wordt afgewezen. Ook krijg je te maken met een succesfee van 2%, die neer zal komen op minstens € 2.000.

Onze mening over Kapitaal op Maat

Kredietverstrekking door middel van crowdfunding is nog steeds een avontuur. Bij Kapitaal op Maat moet je door flink wat hoepels springen om dat avontuur goed van start te gaan. Strenge eisen en extra kosten maken jouw financieringsaanvraag niet makkelijk. Bovendien wordt met behulp van de Stichting Zekerheden Kapitaal op Maat streng toezicht gehouden op de lopende lening.

Daar staat echter tegenover dat Kapitaal op Maat je ook op weg helpt. Het platform biedt alle mogelijkheden voor een heldere presentatie van jouw plannen. Ook denken de experts van Kapitaal op Maat met je mee om je kansen zo groot mogelijk te maken. Investeerders zijn overwegend positief over het crowdfund platform. Dit betekent dat er altijd makkelijk een publiek kan worden gevonden voor het plan dat jij als ondernemer voor wilt leggen.

Veelgestelde vragen

Via Kapitaal op Maat kun je investeerders aantrekken om een lening te financieren. Je publiceert een ondernemingsplan op de site van het platform, waarbij zowel het plan als jouw onderneming eerst uitvoerig worden getoetst. Bij goedkeuring van Kapitaal op Maat wordt een investeringsronde ingezet. Bij succes wordt de lening met een looptijd van maximaal 10 jaar afbetaald.

Naast rente op basis van jouw risicoklasse worden er extra kosten in rekening gebracht. Dit zijn kosten voor het beoordelingsproces (€ 395), publicatiekosten (€ 350), een succesfee (2% van het totale leenbedrag) en extra administratieve kosten (€ 0,25 per investeerder per termijn).

Contactgegevens Kapitaal op Maat

Kapitaal op Maat B.V.
Bahialaan 100 unit 4.13
3065 WC Rotterdam

Tel. 015-760 00 19
[email protected]

0 reacties

Beoordeel Kapitaal op Maat

Licht je beoordeling bijvoorbeeld toe op basis van de criteria bestelproces, snelheid van levering, prijs-kwaliteitverhouding en de klantenservice