Terug naar overzicht

De ING is een van de bekendste financiële instituten van Nederland. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis. De organisatie die uiteindelijk ING zou heten werd al in 1881 opgericht als overheidsinstantie.

Start met een zakelijke lening te vergelijken door op onderstaande knop te klikken.

Zakelijke lening aanvragen

Over ING

Sindsdien heeft ING zich ontwikkeld tot een bank met een groot aanbod aan zakelijke leningen. Bij ING kun je zakelijk krediet aanvragen, zakelijke hypotheken opzetten of leaseovereenkomsten sluiten. Ook kun je zowel als grote onderneming als starter of ZZP’er zakelijk lenen.

Specificaties

Zakelijk krediet grootteVan € 5.000,- tot € 1.000.000,-
Minimale jaaromzetMinimaal 25% van de kredietlimiet
LooptijdTot 7 jaar (bedrijfspand tot 20 jaar)
DebetrenteOp aanvraag
Jaarlijks kostenpercentage (JKP)Op aanvraag
Goedkeuring aanvraag24 uur
Uitbetaling24 uur
Jaarrekening nodig?Ja
Boetevrije aflossingMogelijk op de laatste dag van de rentevastperiode

Een zakelijke lening bij ING

Er zijn globaal drie verschillende soorten leenvormen mogelijk bij ING:

 • Zakelijke leningen
 • Rekening courant krediet
 • Zakelijke Lease

Wat zakelijke leningen betreft zijn er vier soorten leningen die ING aanbiedt:

 • Rentevastlening
 • Financiering met staatsgarantie
 • Euribor Optimaal Lening
 • Groenfinanciering

Rentevastlening

De rentevastlening is bedoeld voor investeringen in bedrijfsmiddelen. Met deze zakelijke lening kan voor € 5.000 of meer worden gefinancierd. Het bedrag wordt aan de hand van een vaste rente lineair afgelost. De hoogte van de rente wordt bepaald aan de hand van het geleende bedrag, de looptijd, het bedrijfsrisico en eventuele verdere afspraken over de aflossing.

Financiering met staatsgarantie

Met financiering met staatsgarantie van ING kan vanaf € 35.000 worden geleend. De lening wordt lineair en met een vaste rente afgelost. De termijnen mogen alleen per kwartaal worden betaald, in plaats van per jaar of per maand.

Het bijzondere aan deze zakelijke lening is dat de overheid voor 90% borg staat. De financiering met staatsgarantie is opgebouwd uit een directe zakelijke lening met ING en het Borgstellingskrediet voor het Midden- en Kleinbedrijf (BMKB). Het BMKB komt voort uit een samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de grootste banken van Nederland.

Euribor Optimaal Lening

De Euribor Optimaal Lening kan worden gebruikt voor grote investeringen vanaf € 1 mln. Er wordt hierbij een variabele rente gebruikt gebaseerd op de Euro Interbank Offered Rate, ook wel bekend als Euribor. Dit is het huidige rentetarief van de Europese geldmarkt. De lening wordt lineair en zonder restschuld afgelost. Naast de rente moet ook een klantopslag worden betaald.

Groenfinanciering

De groenfinanciering van ING is een speciaal initiatief voor meer duurzaamheid. Met deze zakelijke lening kan tegen een verlaagd rentetarief vanaf € 25.000 aan financiering worden verkregen. De financiering mag alleen worden gebruikt voor projecten op het gebied van duurzaamheid. Voor deze projecten is een officiële Groenverklaring nodig, die met hulp van ING kan worden behaald. De lening wordt lineair per maand of per kwartaal afgelost. De maximale looptijd is 10 jaar.

Rekening courant krediet

Het rekening courant krediet van ING is een afgesproken kredietlimiet op de zakelijke rekening. Volgens de site van ING is de zakelijke rekening courant krediet met name bedoeld voor het financieren van debiteuren of extra voorraad.

Er kan vanaf € 5.000 aan kredietlimiet worden aangevraagd, waarbij uit wordt gegaan van een looptijd van een jaar. De limiet wordt maandelijks met een vast bedrag verlaagd. De variabele rente is gebaseerd op het huidige Euribor-tarief in combinatie met een markttoeslag en een individuele klantopslag. Tijdens de looptijd van het krediet kan deze kosteloos gedeeltelijk of geheel worden opgezegd.

Zakelijke lease

De zakelijke lease is bedoeld voor de financiering van bedrijfsmiddelen. Met een lease kan ING jou geld lenen voor een zakelijke auto, nieuwe machines of andere vaste activa. Het leenbedrag is minimaal € 10.000. Er kan tot 100% van de aanschafwaarde van het bedrijfsmiddel worden gefinancierd.

Er kan zowel een financial lease als een operational lease worden afgesproken. Het verschil is dat met de financial lease het bedrijfsmiddel aan het einde van van de overeenkomst jouw eigendom is. Met de operational lease wordt het bedrijfsmiddel alleen gehuurd. Na afloop van het contract kun je ervoor kiezen om het bedrijfsmiddel alsnog over te nemen. Duurzame bedrijfsmiddelen kunnen tegen een verlaagd tarief worden geleaset.

Zakelijke lening aanvragen bij ING

Het aanvragen van een bedrijfslening bij ING is een proces met 5 stappen:

1. De Quickcheck

De Quickcheck van ING is een controle die binnen 5 minuten kan worden uitgevoerd. Door middel van deze eerste stap krijg je direct een beeld van wat voor financiering mogelijk is voor jouw onderneming. Ook krijg je inzicht in de kosten bij de lening komen kijken. Als je meer dan € 250.000 wilt lenen, is er een persoonlijk gesprek met iemand van ING nodig. Je wordt in dat geval gebeld voor enkele extra vragen

Bij ING een financiering aanvragen gaat via het formulier op de website

2. Aanvraag invullen

Na de Quickcheck kun je door middel van Mijn ING Zakelijk online een aanvraag indienen. Het invullen van het online formulier duurt slechts 10 minuten. De online aanvraag is ook mogelijk als je nog geen klant van ING bent, hoewel het wel aan te rade is om eerst contact op te nemen met een adviseur van ING.

3. Documentatie sturen

De ING gaat je aanvraag beoordelen, maar heeft daarvoor wel extra informatie nodig. Er wordt daarom gevraagd naar aanvullende documentatie. Je zult in ieder geval de jaarcijfers en de aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen twee jaar toe moeten sturen. Starters die nog geen twee volledige boekjaren actief zijn, kunnen in plaats daarvan ook hun ondernemingsplan voorleggen.

4. Persoonlijke toelichting

Een standaard onderdeel van het aanvraagproces is de persoonlijke toelichting. Een adviseur van ING zoekt contact met je op om een zo duidelijk mogelijk beeld van de situatie en het leendoel te krijgen. Er wordt vervolgens een offerte aangeboden.

5. Goedkeuring

Als na dit gehele proces de aanvraag is goedgekeurd, wordt de lening op de zakelijke bankrekening bijgeschreven. Dit gebeurt binnen 48 uur na goedkeuring door ING. Bij afkeuring wordt door ING uitleg geven over waarom de aanvraag is afgewezen.

De voor- en nadelen van ING

Met het aanbod aan zakelijke financiële producten lijkt ING voor ieder wat wils te hebben. Of je nu een gevestigd bedrijf of een startende onderneming hebt, ING heeft passende oplossingen. Maar zijn deze oplossingen voor iedereen even sterk? We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

 • Het grote aantal financieringsvormen. Bij ING kun je alle kanten op. Voor zowel starters en ZZP’ers als grote gevestigde bedrijven met een grote behoefte aan kapitaal zijn leningen voor handen. Zakelijke leningen beginnen vanaf € 5.000 en lopen op tot maximaal € 1 miljoen.
 • ING heeft veel aandacht voor duurzaamheid. Heeft jouw onderneming dat ook? Dan word je voor deze positieve insteek beloond door middel van lagere rentetarieven bij leningen en leaseovereenkomsten.

Nadelen

 • Hoewel er dus duidelijk ruimte is voor startende ondernemers, is ING niet in dit zakelijke segment gespecialiseerd. Dat zie je terug aan hoe starters toch met wat drempels te maken krijgen.
 • Een zakelijke lease is alleen mogelijk voor bedrijven die langer dan 3 jaar bestaan. Bedrijven die korter dan 3 jaar bestaan moeten bij de leningaanvraag een ondernemingsplan voorleggen.

Wat wij van ING vinden

ING is een aantrekkelijke financiële partner door het grote aantal verschillende soorten zakelijke leningen dat wordt aangeboden. Bovendien is het uitgangspunt van duurzaamheid door middel van speciale tarieven aantrekkelijk voor ondernemers die dit uitgangspunt onderschrijven.

Echter, kleinere bedrijven zullen door iets meer hoepels moeten springen om voor bepaalde vormen van financiering in aanmerking te komen. Een zakelijke lease bij ING is voor een starter vaak niet direct mogelijk.

Veelgestelde vragen

Bij ING kun je vanaf € 5.000 tot € 1 miljoen zakelijk lenen.

De rente van de zakelijke leningen bij ING zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals omvang van de leensom, de looptijd en het bedrijfsprofiel. Bij grote financieringen door middel van de Euribor Optimaal Lening wordt uitgegaan van het huidige Europese rentetarief.

Contactgegevens ING

ING
Bijlmerdreef 106
1102 CT Amsterdam

Tel. 020 2288800
www.ing.nl

0 reacties

Beoordeel ING

Licht je beoordeling bijvoorbeeld toe op basis van de criteria bestelproces, snelheid van levering, prijs-kwaliteitverhouding en de klantenservice