Factuur financiering aanvragen

Factuur financiering is een kortlopende zakelijke lening die je aangaat met een bank of andere verstrekker. Het is een goede oplossing om je cashflow op orde te krijgen en te houden.

Een factuur die betaald wordt met factuur financiering

Voldaan

  • Geen maximum bedrag
  • Tot 90 dagen looptijd

Hoe werkt factuur financiering?

Zelfs als je je eigen administratie goed op orde hebt, is de liquiditeit van je onderneming deels afhankelijk van je debiteuren. Met factuur financiering neem je het heft in eigen handen. Het kan je bedrijf zelfs helpen groeien.

De volgende situatie klinkt de meeste ondernemers waarschijnlijk bekend in de oren: na het afronden van een opdracht of de verkoop van producten heb je netjes een factuur met een betalingstermijn van 30 dagen gestuurd. De kans is klein dat de debiteur het factuurbedrag binnen een week betaalt. Hetzelfde geldt voor andere openstaande facturen.

Je kunt het geld echter goed gebruiken voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld om de facturen van crediteuren te voldoen of om salarissen uit te betalen.

Wanneer je gebruikmaakt van factuur financiering ben je niet langer afhankelijk van de betaalsnelheid van je debiteuren. Het is uiteraard nog steeds de bedoeling dat de facturen worden betaald, maar het is voor je onderneming geen probleem als dat bijvoorbeeld pas na 60 of 90 dagen gebeurt. Je kunt klanten dus zelfs een langere betaaltermijn aanbieden.

  • warning Let op: Houd er wel rekening mee dat je de lening aan het einde van de looptijd aflost. Ook als je klant niet op tijd heeft betaald.

Veelgestelde vragen

Een factuur financiering is een zakelijke lening die snel wordt uitbetaald. De facturen die je met je debiteuren deelt, hebben vaak een betalingstermijn van 30, 60 of 90 dagen. Wanneer je gebruikmaakt van factuur financiering hoef je niet zo lang te wachten op je geld. Zodra je de overeenkomst hebt getekend, ontvang je het factuurbedrag namelijk al op je zakelijke rekening. Zo kun je het factuurbedrag alvast gebruiken voor kortlopende vorderingen.

Eén van de voorwaarden om een online aanvraag te kunnen doen, is dat je bedrijf gevestigd is in Nederland. Mocht je je afvragen: hoe werkt factuur financiering? Je vindt hierboven een uitgebreide uitleg.

De kosten die je maakt voor factoring zijn aftrekbaar. Dit zijn de kosten van de rente inclusief btw.

De voordelen van openstaande facturen laten voorfinancieren

Heb je nog nooit gebruik gemaakt van factuur financiering? Dan vraag je je wellicht af waarom facturen financieren zo aantrekkelijk is. Zakelijkelening.com heeft een aantal voordelen voor je op een rij gezet:

  • Betere liquiditeit
  • Flexibele voorwaarden
  • Snel duidelijkheid
  • Aantrekkelijke rente

Liquide middelen voor dagelijkse bedrijfsvoering

Wist je dat factuur financiering liquiditeit verbetert? Hoe je het ook wendt of keert, voor de dagelijkse bedrijfsvoering heb je werkkapitaal nodig. Bijvoorbeeld voor de voorfinanciering van een product, onderhoud van machines, het uitbetalen van salarissen of een andere reden.

Met factuur financiering hoef je niet langer te wachten op de middelen waarmee je aan deze financiële verplichtingen kunt voldoen. Het voorfinancieren van een factuur werkt dan in het voordeel van je bedrijf.

Je bepaalt zelf wat je wilt financieren

Als ondernemer bepaal je welke en hoeveel facturen je wilt laten financieren. Zo kun je ervoor kiezen om de facturen van een bepaalde debiteur wel te financieren en die van een andere debiteur niet.

Tip: Je hebt te allen tijde de touwtjes in handen. Je kunt zelfs overwegen om slechts een deel van de facturen van een bepaalde debiteur te financieren.

Aanvragen snel geaccordeerd

Aanvragen die je online hebt ingediend, worden normaliter binnen een werkdag beoordeeld en geaccordeerd. Na de ondertekening van de overeenkomst staat het bedrag meestal binnen 24 uur op je zakelijke rekening.

Lage rentes afhankelijk van looptijd

Aangezien factuur financiering een zakelijke lening is, zijn er natuurlijk wel kosten aan verbonden. Dit zijn kosten in de vorm van rente. Je betaalt over het algemeen een rente tussen de 1,2% en 3,5% van het factuurbedrag.

De hoogte van de rente is afhankelijk van de looptijd van de lening. De looptijd is gelijk aan de betalingstermijn die je hebt afgesproken met de debiteur.

Factuur financiering aanvraagproces

Factuur financiering aanvragen is heel simpel. In slechts 6 stappen rond je de financiering succesvol af.

Stap 1: De online aanvraag

Vul je bedrijfs- en contactgegevens in.

Stap 2: Upload jouw factuur

Upload de betreffende factuur of meerdere facturen die je wilt laten financieren. De financieringsmaatschappij controleert met behulp van nieuwe technieken of de factuur aan alle voorwaarden voldoet.

Let op: Mocht de financieringsmaatschappij persoonsgegevens nodig hebben om de factuur te controleren, is het jouw verantwoordelijkheid om de persoon hiervan op de hoogte te brengen. Dit kan het geval zijn wanneer je producten of diensten hebt geleverd aan een particulier.

Stap 3: Deel je recente transactiegegevens

Geef inzicht in je recente transactiegegevens om te bewijzen dat je bedrijf (lang genoeg) bestaat. Ook als startende ondernemer is het mogelijk om een aanvraagproces te starten. Wel is het voor de aanvraag vaak een vereiste dat je bedrijf minimaal 12 maanden bestaat.

Stap 4: Beoordeel het indicatieve aanbod

De financieringsmaatschappij toont een indicatief aanbod in de online omgeving.

Goed om te weten: De hoogte van de rente van het indicatieve aanbod wordt gebaseerd op de betalingstermijn.

Tegelijkertijd wordt je kredietwaardigheid gecontroleerd. De financieringsmaatschappij bekijkt je transactiegegevens en de openbare gegevens van je KVK-inschrijving. Na een succesvolle controle deelt de maatschappij een definitief aanbod.

Stap 5: Onderteken de overeenkomst

Je tekent de overeenkomst wanneer het definitieve aanbod interessant genoeg is. Het geld staat vervolgens binnen 24 uur op je rekening.

Stap 6: Los de lening af

Zodra je klant de factuur heeft betaald, los je de lening af. Wanneer je dit niet doet, incasseert de financieringsmaatschappij het bedrag automatisch van je zakelijke rekening zodra de financiering eindigt.

Tip: Vind de financieringsmaatschappij die het beste bij je bedrijf past via zakelijkelening.com.

In aanmerking komen voor factuur financiering

Aan een zakelijke lening zitten natuurlijk wel voorwaarden verbonden. Niet iedereen kan zomaar factuur financiering aanvragen. Dat is ook logisch, want de financieringsmaatschappij wil zich ervan verzekeren dat je de lening uiteindelijk netjes terugbetaalt.

Bij de meeste financieringsmaatschappijen kun je factuurfinanciering aanvragen wanneer je bedrijf en jouw factuur aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bedrijf is gevestigd in Nederland
  • Je hebt een Nederlandse zakelijke bankrekening met recente transactiegegevens
  • Je beschikt over een KVK-nummer
  • Je bedrijf heeft één van de volgende rechtsvormen: vof, bv, eenmanszaak of maatschap
  • De openstaande factuur is niet verpand
  • De betaaltermijn van jouw factuur is maximaal 90 dagen
  • De betaaltermijn van de factuur is nog niet verlopen

Let op: Bij sommige financieringsmaatschappijen mag de factuur maximaal tien dagen oud zijn.

Verschil tussen factuur financiering en factoring

Hoewel de termen factuur financiering en factoring regelmatig door elkaar gebruikt worden, zijn het twee verschillende diensten.

Bij factuur financiering sluit je een lening af en bij factoring verkoop je jouw factuur aan een factoringmaatschappij. Waar je met factuur financiering zelf verantwoordelijk bent voor het innen van de factuur, neemt een factoringmaatschappij het debiteurenbeheer uit handen.

Een factoringmaatschappij biedt wat dat betreft extra gemak. Je hebt immers geen omkijken meer naar het innen van het factuurbedrag. Daar staat tegenover dat de rentepercentages hoger zijn dan de rentes van factuur financiering die tussen de 1,2% en 3,5% bedragen.

Tip: Het uit handen geven van je debiteurenbeheer is minder persoonlijk. Dit kan invloed hebben op de relatie met je klant, maar dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Neem het in ieder geval in overweging voor je kiest tussen factuur financiering en factoring.