Debiteuren financieren
Zakelijkelening.com heeft de voordelen van debiteurenfinanciering op een rij gezet. Zo bepaal je zelf of een debiteurenfinanciering past bij jouw plannen en doelstellingen.
Verschillende vormen van debiteurenfinanciering
Een financiering aangaan is soms nodig om je onderneming zo gezond mogelijk te laten groeien. Een debiteuren financiering is een laagdrempelige oplossing die snel resultaat levert. Je financiert alleen de producten en diensten die je al hebt verkocht.
Een debiteurenfinanciering is een lening die wordt verstrekt op basis van openstaande facturen van je debiteuren. Met debiteurenfinanciering overbrug je in feite lange betaaltermijnen. Op deze manier verbetert de zakelijke lening de financiële situatie van jouw bedrijf.
Er bestaan 2 vormen van debiteurenfinanciering:
Veelgestelde vragen
Kort gezegd: debiteurenfinanciering helpt lange betaaltermijnen overbruggen. Het komt regelmatig voor dat debiteuren je laten wachten op je geld tot het einde van de betalingstermijn.
In de tussentijd moet je waarschijnlijk zelf rekeningen van crediteuren betalen, salarissen uitbetalen, enzovoorts.
Met het financieren van een factuur of meerdere facturen creëer je ruimte om je onderneming gezond te houden of zelfs te laten groeien.
Er bestaan 2 vormen van debiteuren financiering. Je vindt hierboven meer informatie over beide financieringsvormen.
Met een debiteurenfinanciering sluit je een zakelijke lening af op basis van facturen van je debiteuren. Deze financiering verkort lange betaaltermijnen van klanten.
De financiering debiteuren is een goede oplossing om snel liquide middelen vrij te maken voor investeringen en andere zaken. Lees hierboven hoe een debiteurenfinanciering werkt en wat de voordelen zijn van factoring en een rekening courant krediet.
Factoring
Het verkopen van uitstaande facturen wordt ook wel factoring genoemd. De kosten die hierbij komen kijken, zijn afhankelijk van de betaaltermijnen van je facturen.
Bij factoring als debiteurenfinanciering verzorgt de factoringmaatschappij de administratieve communicatie met de debiteuren. Je stapt daar als ondernemer als het ware tussenuit.
Let op: Factoring is niet hetzelfde als factuur financiering. Lees hier meer over de verschillen.
Voordelen van openstaande facturen financieren
Het grootste verschil met een krediet is dat bij factoring de kredietwaardigheid van je debiteuren wordt gecontroleerd in plaats van die van je eigen onderneming. Het heeft daarnaast nog meer voordelen:
- Snel geregeld
- Meer werkkapitaal
- Vrije keuze
- Geen debiteurenbeheer
Verbeterde Liquiditeit binnen 24 uur
Met factoring hoef je je geen zorgen te maken over de betalingstermijn van de factuur. Wanneer je de uitstaande factuur verkoopt, geef je deze zorg uit handen.
Het openstaande bedrag wordt door de meeste partijen binnen 24 uur na ondertekening van de overeenkomst op je rekening gestort. Dat is veel sneller dan de 30, 60 of misschien zelfs 90 dagen van de daadwerkelijke betaaltermijn van de factuur.
Meer werkkapitaal beschikbaar voor investeringen
Debiteurenfinanciering verbetert de liquiditeit en kan daardoor bijdragen aan de groei van jouw bedrijf. Omdat je minder lang hoeft te wachten op je geld heb je immers veel eerder de ruimte om te investeren in bijvoorbeeld extra personeel of extra voorraad.
financieringsbehoefte zelf te bepalen
Met deze vorm van debiteurenfinanciering beschik je zelf over de flexibiliteit om facturen te selecteren die je wilt verkopen. Jij bepaalt hoeveel geld direct nodig is om te investeren in de groei van de onderneming.
Geen debiteurenbeheer meer
Over het algemeen neemt de factoringmaatschappij het contact met je debiteuren over. De debiteuren betalen de factuurbedragen rechtstreeks aan de factoringmaatschappij.
Je bent verzekerd van een snelle betaling en hebt geen omkijken meer naar debiteurenbeheer. Zo heb je meer ruimte en tijd om je te focussen op ondernemen.
Let op: Factoring is niet hetzelfde als een incassobureau inschakelen. Je kunt alleen facturen verkopen waarvan de betaaltermijn nog niet is verstreken.
Houd er rekening mee dat deze vorm van debiteurenfinanciering invloed kán hebben op de klantrelatie. Informeer je klanten over de werkwijze om de klantrelatie goed te houden.
Rekening courant krediet
Hoewel veel ondernemers weten wat een rekening courant is, is lang niet altijd bekend dat dit ook een vorm van debiteurenfinanciering betreft. Toch is het dat wel. De hoogte van het krediet wordt namelijk veelal bepaald op basis van je debiteuren.
Voordelen van zakelijk krediet
Een rekening courant krediet is een bankrekening waarbij je betaalt om rood te mogen staan. Het biedt een aantal voordelen:
Extra financiële ruimte voor investeringen
Bij een rekening courant sta je het ene moment rood, omdat je korte vorderingen hebt betaald. Het andere moment heb je weer een positief banksaldo, omdat je debiteuren een aantal facturen hebben voldaan. De bedragen worden doorlopend met elkaar verrekend.
Omdat je de mogelijkheid hebt om rood te staan, hoef je niet te wachten met investeren tot alle uitstaande facturen zijn betaald. Je weet per slot van rekening dat het geld er op korte termijn aankomt.
Aanpasbaar kredietlimiet
Wellicht groeit je bedrijf, mede dankzij het krediet, zo hard dat je meer ruimte nodig hebt om rood te staan. Het is gelukkig mogelijk om het limiet tussentijds aan te passen. Dit maakt dat je ook met debiteurenfinanciering in de vorm van een rekening courant krediet flexibel bent.
Je moet natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is de bedoeling dat je goed onderbouwt waarom en waarvoor je het extra geld nodig hebt.
Tip: Het nadeel van een rekening courant krediet is dat je het, in tegenstelling tot een zakelijk krediet, alleen kunt afsluiten bij je huisbank. De rentes zijn daardoor over het algemeen hoger. Lees hier meer over de mogelijkheden van een zakelijk krediet.