50.000 euro lenen zakelijk: het microkrediet
Wanneer jij een zakelijke lening van 50.000 euro wil aanvragen wordt dit een microkrediet genoemd. Dit kan je gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing, bedrijf overnemen of aannemen van nieuw personeel. In dit artikel vertellen wij je precies hoe je deze lening kan aanvragen en voor wie deze geschikt is.
Hoe kan je een zakelijke lening aanvragen van 50.000 euro?
Een lening van 50.000 euro met maandelijkse aflossing is ideaal om tijdelijke tekorten op te vullen. Denk aan een cashflowprobleem bijvoorbeeld. Het aanvragen van zakelijke financiering is voor bestaande ondernemers redelijk eenvoudig.
Je kan tegenwoordig bij veel verschillende bedrijven terecht voor een passende financiering. Tijdens de aanvraag spreek je af hoeveel je iedere maand gaat aflossen en wat de looptijd zal zijn. Je kan kiezen voor een zakelijke lening of doorlopend krediet.
Dit is een maximumbedrag waarvan je zoveel kan opnemen als je wil, tot het limiet. Je betaalt alleen het geleende geld/opgenomen bedrag terug. Met dit flexibele krediet (ook bekend als rekening courant krediet) heb je dus een stuk meer flexibiliteit.
De verstrekker bepaalt uiteindelijk hoeveel jij maximaal kan lenen. Vaak is dit gelijk aan de maandelijkse omzet van jouw onderneming. Hieronder hebben wij een paar kredietverstrekkers op een rijtje gezet, mét voordelen.
Kom ik in aanmerking voor microkrediet (50.000 euro)?
Om microkrediet (een lening van 50.000 euro) aan te vragen moet jouw bedrijf minstens 12 maanden bestaan. Verder mogen er geen betalingsachterstanden zijn van redelijk grote bedragen, evenals wanbetalers. Ook moet de jaarlijkse omzet vaak minstens 50.000 euro zijn.
Daarnaast wordt er tijdens jouw aanvraag een risicoprofiel opgemaakt. Hierbij geldt: hoe lager de risicokosten, hoe beter jouw risicoprofiel. De financiële gezondheid is enorm belangrijk om een lening aan te vragen, zeker bij een bedrag van 50.000 euro.
Wat zijn de kosten bij een zakelijke lening of zakelijk krediet?
Dus, welke kosten komen er kijken bij een zakelijke lening? Naast het rentepercentage, dat meestal varieert tussen 4% en 8,75%, zijn er nog andere kosten waarmee je rekening moet houden. De exacte hoogte van de rente hangt zoals eerder gezegd volledig af van de financiële gezondheid van jouw bedrijf.
Maar rente is niet de enige uitgave waar je op moet letten. Vaak kun je de rente en aflossing berekenen via de website van de kredietverstrekker. Hieronder vind je een overzicht van de andere kosten die van toepassing kunnen zijn bij een bedrijfslening aanvragen.
Ook heb je soms de keuze uit een variabele rente: hierbij verschilt het rentepercentage per dag. Als je twijfelt of dit in jouw situatie past en jouw sociale doelstelling kan je dit ook in een persoonlijk gesprek bespreken met de verstrekker.
Het BKR
Bij het aanvragen van een zakelijke lening komt ook het BKR (Bureau Krediet Registratie) om de hoek kijken. Het BKR houdt een overzicht bij van mogelijke schulden die op jouw naam staan, inclusief leningen boven een bepaald bedrag. Het hebben van een negatieve BKR registratie kan ervoor zorgen dat jij mogelijk geen zakelijke lening of zakelijke kredieten kan aanvragen.
Daarom wordt er vaak gekeken naar jouw persoonlijke financiële situatie, los van jouw eigen onderneming, als je een ZZP’er bent. Hierbij wordt gekeken naar de resultaten, winst en cashflow van jouw bedrijf, maar vooral ook naar jouw betrouwbaarheid tegenover crediteuren. Bij een BV of NV ligt dit anders, omdat je in dat geval niet persoonlijk aansprakelijk bent voor jouw bedrijf.
Bij het aanvragen van zakelijk krediet of een lening afsluiten wordt er dus ook rekening gehouden met eventuele persoonlijke leningen voor privé-uitgaven, afhankelijk van jouw bedrijfssituatie. Ook kan er een eventuele BKR toetsing worden aangevraagd.
Een bank of kredietverstrekker zal ook letten op eventuele hypotheken of persoonlijke leningen die je hebt afgesloten (bijvoorbeeld voor het kopen van een huis). Het afsluiten van een zakelijke lening wordt namelijk ook geregistreerd bij het BKR.
Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht om dit te doen. Dit kan mogelijk van invloed zijn wanneer je in de toekomst een nieuwe lening aanvraagt. Dit geldt niet alleen voor zakelijke leningen, maar ook voor bijvoorbeeld een hypotheek of persoonlijke lening als je een ZZP’er bent.
Veelgestelde vragen
Bij een zakelijke lening van 50.000 euro moet je een maandelijkse rente betalen. Bij dit leenbedrag zit de rente gemiddeld tussen de 1,5 en 5%. Dit verschilt per verstrekker.