5000 euro lenen zakelijk
Soms zorgt een kleine lening voor een nét iets betere cashflow binnen jouw bedrijf. Maar is een zakelijke lening van 5000 euro mogelijk? Wij hebben dit allemaal voor je uitgezocht. Zo vertellen wij je op deze pagina hoeveel geld je kan lenen, wat een ZZP lening van 5000 euro precies inhoudt, hoe het zit met een BKR registratie én of een lening van 5000 euro mogelijk is.
Wat is het verschil tussen een zakelijk krediet en een zakelijke lening van 5000 euro?
Je hebt zakelijk krediet en een zakelijke lening. Zakelijk geld lenen kan je doen met beide. Toch is er wel degelijk een verschil. Wij leggen het verschil hieronder aan je uit.
Zakelijk krediet of doorlopend krediet
Krediet wordt gebruikt wanneer je in de kas niet genoeg geld hebt om alle zakelijke uitgaven te betalen. Je kan dan via kredietverstrekkers een tijdelijke lening aanvragen. Je kan ook kiezen voor een doorlopend krediet of flexibel krediet. Je krijgt dan een maximum dat je kan lenen, over een langere periode.
Je betaalt alleen het opgenomen bedrag terug. De looptijd is dus ook lang, waardoor je ook langer over de aflossing kan doen. Let wel: ook dit is met rente. Zakelijk krediet kan voor een verbouwing ook handig zijn in plaats van een zakelijke lening aanvragen.
Bij een verbouwing ben je namelijk doorgaans een stuk duurder uit dan je van tevoren denkt. Al heb je nog zo’n goede inschatting gemaakt. Met dit krediet kan je dan altijd nog meer geld lenen, tot je tegen het maximum aanzit. En dat extra geld kan in sommige gevallen toch goed van pas komen.
Zakelijke lening
Als ZZP’er geld krijgen kan dus op meerdere manieren. Een zakelijke lening doe je daar tegenover vaak voor een eenmalige, grote uitgave. Je leent dan het gewenste bedrag om bijvoorbeeld een nieuwe computer aan te schaffen van een paar duizend euro. Je weet dan van tevoren precies hoeveel je krijgt én wanneer je moet terugbetalen.
Is een ZZP lening van 5000 euro ook mogelijk?
Een zakelijke lening afsluiten van 5000 euro als ZZP’er: hoe werkt dat en kan dat eigenlijk wel? Wanneer jij een eigen bedrijf hebt kan je voor allerlei redenen een zakelijke lening afsluiten. Denk maar eens aan de inkoop van extra voorraad, een nieuwe kantoorruimte of bijvoorbeeld een hele nieuwe marketingstrategie. Voor een ZZP’er werkt dit toch anders, omdat zij geen personeel in dienst hebben.
Deze lening kan je aanvragen bij de traditionele banken, maar ook bij andere partijen die zich specifiek richten op zakelijke leningen voor ZZP’ers. Je betaalt dan vaak in maandelijkse termijnen het geld terug. Let wel: dit is vaak met rente.
Bij een kleine lening zal dit niet veel zijn, maar bij een bedrag van bijvoorbeeld 5.000 euro kan dit aardig oplopen. Je kan het zien als een soort financiële ondersteuning, ook wanneer er nog veel facturen openstaan van klanten.
Het BKR
Wanneer je een lening afsluit wordt dit geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Wil jij 5000 euro lenen voor zakelijk gebruik? Ook dit wordt dan geregistreerd. Deze BKR registratie kan weer invloed hebben op andere leningen die je wil afsluiten, bijvoorbeeld voor een hypotheek. Dit is dus iets om goed in je achterhoofd te houden wanneer je als ZZP’er eraan denk aan een lening aanvragen voor zakelijk gebruik.
Een negatieve BKR registratie zal een zakelijke lening erg moeilijk maken. Daarnaast ben je als zelfstandige persoonlijk aansprakelijk voor jouw onderneming Wil je dus 5.000 euro lenen (of meer) hou hier dan goed rekening mee. Een toetsing is niet nodig. Bij een BV of NV ben je niét persoonlijk aansprakelijk.
Veelgestelde vragen
Hoeveel geld je kan lenen als ZZP’er heeft te maken met meerdere factoren. Zo is de ene verstrekker een stuk strenger dan de ander met een financiering. Sommige eisen bijvoorbeeld een minimale omzet. Zit je hieronder?
Dan kom je niet in aanmerking om te lenen met je onderneming. Verder hanteren sommige verstrekkers ook een bepaalde richtlijn.Bijvoorbeeld 75% van je inkomsten in het afgelopen jaar. Heb je dan net een slecht jaar gehad?
Dan is het leenbedrag ook lager. Jouw omzet is dus een belangrijke factor in de hoeveelheid geld die je kan lenen. Hoeveel je als ZZP’er kan lenen is dus geen specifiek bedrag voor te benoemen. Dit hangt af van de financier.
Als ZZP’er een lening aanvragen is zeker mogelijk. Het financieren van deze lening kan worden gedaan door bijvoorbeeld banken, of bedrijven die zich specifiek richten op jou als zelfstandige. Het ligt er ook maar net aan waar je het kapitaal voor wil gebruiken. Kortom: bespreek met een paar verstrekkers de financieringsmogelijkheden. Bereken hoeveel gled je denkt nodig te hebben en over welke looptijd. Vergelijk je verschillende opties goed met elkaar.
Helaas is het voor een ondernemer met een eenmanszaak nog behoorlijk lastig om een financiering te krijgen. ZZP’ers zijn natuurlijk ook ondernemers, maar doen dit alleen. Dit maakt zakelijk lenen een stuk moeilijker. Waarom? Simpelweg omdat er meer risico’s aan verbonden zitten voor de verstrekker.
Verwachten ze dat je de lening ook daadwerkelijk kan terugbetalen? Dan heb je kans dat ze een lening verstrekken. Als ze denken dat je een groot deel van de lening niet tijdig kan terugbetalen krijg je waarschijnlijk ook geen lening.
Hoe vergroot je de kansen?
ZZP’ers moeten zich bij deze instanties echt bewijzen voordat de kredietverstrekker in kwestie akkoord gaat met de lening. Het kan daarom gebeuren dat een financiële instelling een aanvraag afwijst. Er wordt gekeken naar onder andere je facturen, de jaarcijfers en bedrijfsvoering bij een kredietaanvraag of lening aanvraag. Aanbieders beoordelen al deze documenten grondig.
Wil jij 5.000 euro lenen? Bijvoorbeeld voor het tijdelijk betalen van facturen, investeren of de aanschaf van nieuwe producten? Dan hebben we goed nieuws: dit is zeker mogelijk. Of jij 5.000 euro kan lenen is afhankelijk van jouw bedrijf. Bij de ene verstrekker kan je misschien wel een financiering krijgen, en bij de ander juist niet.