20000 euro lenen zakelijk

Soms kan een kleine zakelijke lening net wat meer financiële rust bieden. Bijvoorbeeld om de cashflow tijdelijk op orde te krijgen. Hoe kan je dan een zakelijke lening van 20.000 euro krijgen? En wat zijn de kosten hiervan? Wij hebben dit allemaal voor je uitgezocht.

Een zakelijke lening van 20.000 euro aanvragen: hoe werkt dat?

Jij wil een zakelijke lening afsluiten van 20.000 euro. Misschien om openstaande facturen mee te betalen, een nieuwe auto voor het bedrijf mee te kopen of om jouw bedrijfspand te verbouwen. Er zijn veel verschillende doeleinden voor een zakelijke lening aanvragen. Je kunt een zakelijke lening gebruiken voor eenmalige aankopen. Maar hoe doe je dit dan?

Je kan tegenwoordig vrij eenvoudig online een zakelijke lening aanvragen. Om in aanmerking te komen voor zo’n lening moet je wel aan een paar eisen voldoen. Zo moet je bedrijf minstens één jaar bestaan. De minimale omzet moet daarnaast minstens 50.000 euro per jaar zijn.

Ook voor een lening van 20.000 euro. De looptijd is vaak tussen de 3 en 24 maand. Zakelijke leningen brengen voor de kredietverstrekker risico met zich mee, en daarom heb jij deze minimale omzet nodig.

Zo zijn zij er zeker van dat jij ook daadwerkelijk het geld over de gehele looptijd kan terugbetalen. Ze kijken dus naar de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Op basis hiervan brengen ze een risicoprofiel in kaart. Hoe lager jouw risicoprofiel, hoe hoger de kans dat je een lening krijgt.

Kosten zakelijke lening

Bij een zakelijke lening of zakelijk krediet betaal je altijd rente. Dit kan een vaste rente of variabele rente (dit percentage verandert) zijn. Deze rente betaal je over het leenbedrag in maandelijkse termijnen. Gemiddeld ligt dit percentage tussen de 1,5 en 5% van het totaalbedrag, maar dat zijn niet de enige kosten die bij een financiering komen kijken.

Administratiekosten/operationele kosten

Allereerst heb je ook nog administratiekosten. Wanneer jij met jouw onderneming geld wil lenen moet dit door de verstrekker gecontroleerd worden. De lening wordt dan aan jou uitbetaald en jij betaalt dit weer terug.

Dit moet allemaal door het personeel worden bijgehouden. Deze administratiekosten zitten verwerkt in het rentepercentage.

Afsluitkosten

Bij verschillende kredietverstrekkers moet je ook afsluitkosten betalen. Dit zijn de kosten voor het afsluiten van een bedrijfslening. Deze kosten worden óf verwerkt in het rentepercentage of afgetrokken van het totale leenbedrag.

Boete vervroegd aflossen

Wil jij jouw lening eerder aflossen dan de afgesproken looptijd? Dan kan het zo zijn dat je voor deze aflossing een boete moet betalen. Dat is overigens niet bij alle verstrekkers van een lening zo. In principe loopt de verstrekker dan opbrengsten uit rente mis. Daarom krijg je een boete om dit te ontmoedigen.

Kapitaalkosten

Ook heb je dan nog andere vaste kosten zoals de kapitaalkosten. Iedere bank of kredietverstrekker moet een buffer hebben om de kapitaalkosten mee te dekken. Alleen op die manier kan jij direct geld lenen. Ook dit wordt berekend bij het rentepercentage van een zakelijke lening.

Verschil zakelijk krediet (doorlopend krediet) en lening

Je hebt een zakelijk krediet en zakelijke lening. Hier zit verschil tussen, wat best vaak wordt verward. Daarom leggen wij dit uit. Bij zakelijk krediet kan je zelf bepalen hoeveel geld je opneemt, tot het maximum afgesproken bedrag. Heb je extra geld nodig? Dan kan je dit gewoon opnemen.

Bijvoorbeeld bij een verbouwing die toch meer kost dan verwacht of als je wilt investeren in een extra bedrijfsmiddel omdat de zaken goed gaan. Je betaalt dan ook alleen rente over het opgenomen bedrag. Bij een zakelijke lening krijg je één bedrag wat je terug moet betalen over een vaste looptijd.

Het BKR (bureau krediet registratie)

Wanneer jij een persoonlijke lening (of andere bestaande lening) hebt wordt dit geregistreerd bij het BKR. Kredietverstrekkers zijn hiertoe verplicht. Wanneer jij jouw lening niet op tijd terugbetaalt en dus een betalingsachterstand hebt wordt dit geregistreerd.

Dit heet dan een negatieve BKR registratie. Dat kan ervoor zorgen dat jij in de toekomst geen zakelijk krediet kan afsluiten voor jouw onderneming. Er is dan namelijk risico dat jij jouw betalingsverplichtingen niet kan nakomen.

Bij een persoonlijke lening bepaal je zelf wanneer jij het bedrag terugbetaalt. Bij een zakelijke lening of bedrijfskrediet is dit in overleg met de financier. Bij een aanvraag voor een lening kan een BKR toetsing worden aangevraagd om te controleren of jij geen negatieve registratie hebt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel geld kan je zakelijk lenen?

Hoeveel geld jij zakelijk kan lenen is onder andere afhankelijk van de financiële gezondheid van jouw bedrijf en waar de investering voor nodig is.

Wat kost een lening van 20.000 euro per maand?

Bij het financieren van een lening wil de verstrekker een rente ontvangen over het geleende bedrag. Deze rente ligt tussen de 1,5 en 5% gemiddeld. Dit zijn extra kosten bovenop de lening.