Jij wil een kleine lening afsluiten. Misschien zit je bedrijf momenteel in een financieel dal, nieuw personeel aannemen of wil je graag je huidige bedrijfspand renoveren. Hiervoor kan je dan een lening aanvragen. Maar 10.000 euro lenen voor zakelijk gebruik, waar en hoe doe je dat? Ontdek in dit artikel de mogelijkheden voor een zakelijke lening afsluiten van 10.000 euro.
Hoe kan je een zakelijke lening aanvragen van 10.000 euro?
Jij wil graag een zakelijke lening afsluiten. Hoe kan je dit dan het beste aanpakken? Er zijn verschillende aanbieders waar je terecht kan voor zo’n lening. Er zijn in principe twee opties: krediet of een lening. Eerst dien je hiertussen een keuze te maken.
Zakelijk krediet
Met een zakelijk krediet kan je geld opnemen wanneer jij wilt tot het afgesproken limiet. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en je lost maandelijks een deel af. Het geld dat je hebt terugbetaald blijft beschikbaar.
Zakelijke lening
Met een zakelijke lening heb je direct toegang tot het volledige bedrag. Je betaalt het geleende bedrag terug over een vaste looptijd. In maandelijkse termijnen betaal je het bedrag terug met een afgesproken rentepercentage. Een zakelijke lening ontvang je vaak binnen een aantal dagen.
De aanvraag
Het aanvragen van deze zakelijke lening of zakelijk krediet kan je doen via de bank of een kredietverstrekker. Wanneer je een zakelijke lening afsluit dien je vaak documenten in te leveren over jouw bedrijf.
Denk hierbij aan de opbrengst, winst en je ondernemingsplan. Na de online aanvraag wordt dit beoordeeld door de verstrekker. Je kan hiervoor ook een bemiddelaar inschakelen. Er wordt gekeken of het gewenste leenbedrag bij jouw financiële situatie past.
Je geeft zelf het gewenste bedrag aan dat je wil lenen, in dit geval dus 10.000 euro. Voor het aanvragen van een lening of krediet moet je vaak een minimale omzet hebben van (doorgaans) 50.000 euro. Ook moet jouw bedrijf minstens één jaar bestaan.
Wat zijn de kosten bij een zakelijke lening of zakelijk krediet?
Dus, aan welke kosten moeten je dan denken bij een zakelijke lening? Het rentepercentage ligt vaak tussen de 4 en 8,75 procent. De exacte hoogte van de rente is volledig afhankelijk van de financiële gezondheid van jouw bedrijf.
Maar goed, rente is niet de enige kostenpost om rekening mee te houden. Rente en aflossing berekenen kan je vaak doen via de website van de aanbieder. Hieronder staan de andere kosten voor je op een rijtje.
- Bemiddelingskosten
Allereerst heb je de zogenoemde bemiddelingskosten. Een lening aanvragen kan je zelf online doen, maar ook via een bemiddelaar. Het voordeel van een bemiddelaar is dat je geen afsluitkosten betaalt. Ook kan een bemiddelaar een goede schatting maken van de haalbaarheid van het door jou gewenste leenbedrag, afhankelijk van de soort lening.
Waarvoor wil je de zakelijke lening gebruiken? Dit soort vragen gaat de bemiddelaar voor je beantwoorden. Wanneer alles klopt is de lening doorgaans binnen twee week geregeld.
- Afsluitkosten
Ten tweede heb je ook nog de afsluitkosten. Dit is een percentage tussen de 1 tot 3% dat bovenop jouw lening wordt gerekend. Deze kosten zijn om jouw aanvraag mee te dekken. Zo moet de aanvraag beoordeeld en behandeld worden door personeel. Dat personeel moet dan ook weer betaald worden.
De kosten kunnen worden ingehouden op het bedrag dat je wil lenen. Wanneer je dus exact 10.000 euro wil lenen is het verstandig dat je dit van tevoren goed controleert. Zo weet je zeker dat je het exacte bedrag krijgt uitbetaald.
3. Jaarlijkse kosten van een zakelijke lening naast rente
Naast de rente betaal je ook jaarlijkse kosten voor onder andere het beheer en de administratie van jouw zakelijke lening. De hoogte van dit bedrag verschilt wederom per kredietverstrekker. Je kan rekening houden met een percentage tussen de 0,25 en 1,25 bovenop je lening. De maandelijkse kosten zijn dus niet alleen de lening en rente zelf.
BKR registratie bij afsluiten lening
Bij een zakelijke lening krijg je ook te maken met het BKR (Bureau Krediet Registratie). Bij het BKR staan mogelijke schulden van jou vermeld. Ook leningen vanaf een bepaald bedrag worden door het BKR geregistreerd. Een negatieve registratie bij het BKR zal een zakelijke lening erg moeilijk maken.
Daarom wordt doorgaans gekeken naar jouw persoonlijke situatie, buiten de eigen onderneming om, wanneer jij ZZP’er bent. Denk hierbij aan de resultaten, winst en cashflow van je bedrijf. En vooral: hoe betrouwbaar ben je naar je crediteuren toe?
Een bank of kredietverstrekker zal ook kijken naar hypotheken of leningen die je voor persoonlijke doeleinden hebt afgesloten (denk aan een huis dat je hebt gekocht met hypotheek).Wanneer je een zakelijke lening hebt afgesloten wordt dit dus vermeld bij het BKR.
Kredietverstrekkers zijn hier bij wet toe verplicht. Dit kan mogelijk van invloed zijn op de volgende keer dat jij een lening aanvraagt. Ben je ZZP’er? Dan geldt dit niet alleen voor zakelijke leningen, maar ook voor een toekomstige hypotheek of een persoonlijke lening.
Wanneer je zakelijk krediet wil aanvragen wordt er dus ook rekening gehouden met een eventuele persoonlijke lening voor privé uitgaven. Bij een BV of NV is ligt dit anders, omdat je dan niet privé aansprakelijk bent voor jouw bedrijf.
Verschillende soorten leningen
Een zakelijke lening gebruik je misschien wel voor je bedrijfspand. Denk hierbij aan een renovatie bijvoorbeeld. Of om een tijdelijk financieel gat op te vullen. Er zijn dan verschillende leningen om uit te kiezen. We hebben kort het verschil besproken tussen een zakelijke lening en krediet. Hieronder staan de verschillende soorten leningen uitgelegd.
Financial lease
Een financial lease of een zakelijke lease is een manier van lenen voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Het bedrijfsmiddel dat met de lening wordt gefinancierd geldt ook als onderpand van de lening.
Het bekendste voorbeeld van deze vorm van lenen is natuurlijk de leaseauto. Toch kan je het zakelijk geld van een financial lease ook gebruiken voor nieuwe bedrijfsapparatuur. Denk aan een stookketel voor een bierbrouwerij bijvoorbeeld.
Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is een financieringsvorm die jou de vrijheid biedt om flexibel geld te lenen, waarbij je vooraf een vastgesteld maximumbedrag met de kredietverstrekker afspreekt. Dit geeft je de mogelijkheid om op jouw eigen voorwaarden gebruik te maken van het openstaande bedrag.
Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt gebruikt gedurende de vorige periode. Hier zitten geen verdere verbogen kosten aan verbonden. Voor zelfstandige ondernemers is een doorlopend krediet bijzonder handig.
Het kan van pas komen in situaties waarin je bijvoorbeeld jouw voorraad op peil wilt houden, terwijl jouw vaste klanten iets achterlopen met hun betalingen. Met een doorlopend krediet heb je de financiële ruimte om snel in te spelen op zulke uitdagingen.
Zakelijke hypotheek
Wil jij een nieuw bedrijfspand kopen? Grote kans dat je dan een zakelijke hypotheek nodig hebt. Hiervoor kan je zakelijk lenen om zo genoeg geld te hebben om de hypotheek van af te sluiten. De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van jouw omzet. Voor een lening geldt immers een minimale omzet, en dus ook voor een zakelijke hypotheek.
Veelgestelde vragen
Waar kun je een bedrijfslening voor gebruiken?
Een bedrijfslening kan je gebruiken voor allerlei doeleinden. Denk aan de financiering van een verbouwing, het aanschaffen van nieuwe bedrijfsapparatuur of om nieuw personeel aan te nemen.
Moet mijn bedrijf 5 jaar bestaan?
In sommige gevallen zitten er aan een lening ook voorwaarden verbonden. Zo kan het zijn dat je bedrijf minstens 5 jaar moet bestaan. Doorgaans is dit slechts 1 jaar. Overige voorwaarden vind je altijd op de website van de verstrekker.
Kan ik een zakelijke lening van 10.000 euro afsluiten?
Of jij een zakelijke lening van 10.000 euro kan afsluiten is afhankelijk van jouw bedrijf. Er wordt gekeken naar het soort bedrijf (Eenmanszaak, BV, NV…) en de financiële gezondheid hiervan.